Edirne’de tava ciğerine tavan fiyat belirlendi

Edirne’de gastronomi turizmin başlamasını sağlayan meşhur tava ciğerinin son aylarda artan fiyatı, ciğerciler ve onların kayıtlı olduğu odalar ortasında tartışma konusu oldu.

Ciğerci esnafı artan elektrik, gaz, yağ, un üzere masrafları neden gösterip bağlı bulundukları Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden yaklaşık 4 ay evvel, porsiyonu 75 liraya sattıkları ciğeri, 90 liraya satmak için artırım talebinde bulundu.

TAVAN FİYAT 120 LİRA

Kentte iki kurum da talebi geri çevirip tarifelere artırım yapmadı. Bunun üzerine kimi ciğerciler, fiyat tarifelerinde olmamasına karşın ciğerin porsiyonunu tarifede yazan 75 lira yerine 90 liradan satmaya başladı.

Yaklaşık 3 aydır artırım isteyen ciğercilere, geçen hafta Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden artırım kararı çıktı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, bağlı bulunduğu ciğercilere 120 lira tavan fiyatı uygulamasıyla tarife belirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de 75 liradan satılan ciğerin porsiyonunu birebir tarifeden 120 liraya yükseltti.

‘HERKES İSTEDİĞİ FİYATTAN SATABİLİR’

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, kentin meşhur ciğerine 120 lira tavan fiyatı belirlediklerini belirterek, “Tavan fiyatı verdik. Lakin kimi ciğerciler, küçük dükkânı olanlar 90 TL’ye, 80 TL’ye satar. Buna hiçbir itirazımız olmaz, kızmayız da. Herkes istediği fiyattan satabilir, hür piyasa iktisadı. Bu yüzden ciğere ve köfteye en yüksek fiyatı, tavan fiyat olarak belirledik ve ilgili meslek komitemizden, idaremizden, meclisimizden geçti” dedi.

‘FAZLA BİR FİYAT DEĞİL’

Irmak konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Ciğer için fazla bir fiyat değil. Bundan 30 yıl evvel ciğer, et olarak tezgahta satılamayacak, sakatat tabir edilen bir eserdi. Etin kilosu 10 TL iken ciğerin kilosu 5 TL idi. Lakin artık etin kilosu 200 TL, ciğerin kilosu 250 TL oldu.

Ciğercilerin maliyetlerini ilgili meslek komitesi düşündü. Yalnızca buna endekslememek lazım. Sunum, dükkana yapılan yatırım; bunların hepsi bir konsept. O konsepte bu parayı veriyoruz. Onun için tavan fiyatı belirledik”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak

ESNAF: 120 TL YAPMAYA UTANIYORUM

Edirneli ciğerci esnafı Erdal Akgün, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasının 1 porsiyon ciğer için 120 TL fiyat verdiğini belirterek şöyle konuştu;

“Biz 1 ay evvel 95 TL yapmıştık. Şu anda 95 TL’den devam ediyoruz. 120 TL yapmaya da gönlümüz razı değil. Bir manada da 120 TL yapmaya utanıyorum. Direnebildiğimiz kadar direneceğiz. Elektrik parası, bu işletmeleri çökertmiş durumda.

Doğalgaz ve elektrik, esnafın canını yakıyor. Ayakta durmak mümkün değil. Girdiler değerlendi. 1 tane çalışanın maliyeti, yemesi, içmesi 16-17 bin TL. Biz, çalışanımızdan hiçbir şeyi esirgemiyoruz, kendimizden ayırmıyoruz. Bu türlü de olunca maliyetler artıyor. Bu iş uyguna gitmiyor”

Ciğerci Esnafı Erdal Akgün

‘MALİYETİMİZ YÜKSELDİ’

Ciğerci esnafı Uğurcan İmrak ise kendilerinin şimdi artırımlı tarifeye geçmediklerini belirterek, “Bizim maliyetimiz yükseldiği için artırım talebinde bulunuyoruz. O yüzden fiyatlar buraya çıktı. Tarife çıktıkça bizim aldığımız eserlere de artırım geliyor” dedi.


(DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir